Avui en dia no podem desenvolupar tasques educatives sense tenir en compte els diferents avanços tecnològics que existeixen a la nostra societat, hem de incorporar en els processos d’aprenentatge les eines TIC com un recurs complementari que ens ha d’ajudar a millorar l’ensenyament.
A vegades tenim el concepte que treballar amb les eines TIC es sinònim de passar-se hores davant de la pantalla, les TIC no només son eines relacionades amb ordinadors o dispositius mòbils, sinó que també existeixen molts altres recursos i eines, com per exemple, la robòtica.
Hem d’anar introduint els recursos tecnològics que tenim al nostre abast d’una forma gradual i sempre adaptada a les capacitats que tenen els nens al llarg de les diferents etapes d’aprenentatge.
Em de sortir del tòpic del ús de les TIC com un medi lúdic, no fer-les servir com una element de esbarjo o esplai, sinó que han de ser un complement dins dels processos i metodologies d’ensenyament.
Les eines TIC han de ser un recurs que s’ha adaptin en cada moment en el currículum establert en cada una de les diferents etapes d’aprenentatge i desenvolupant dels nens.
Quins objectius bàsics tenim que aconseguir amb l’ús de les TIC?
La implementació de les eines TIC ens han de permetre aconseguir uns objectius bàsics en les diferents etapes educatives:
- Fomentar i estimular la creativitat
- Aprendre a experimentar i manipular les eines per ells mateixos
- Aconseguir de fomentar la curiositat
- Millorar els aspectes cognitius i psicomotrius
- Impulsar el treball en grup
- Aprendre a ser més autònoms
Sempre hem de respectar que cada nen té el seu ritme i les seves necessitat.
Quines eines TIC podem utilitzar com a recurs educatius?
- Taules i Ordinadors, s’han d’utilitzar sempre amb una òptima integració dins del pla curricular de cada etapa. Es un medi on podrem utilitzar aplicacions per ajudar en l’aprenentatge, fer recerques, treballar amb imatge, vídeo i so.
- Pissarres digitals, substituir les clàssiques de guix per interactives on es poden escriure, interactuar i fer un aprenentatge més visual i interesant.
- Projectors de vídeo, un recurs que ens ha d’ajudar per visualitzar documents, imatges, mapes, esquemes,.... despertant la curiositat del nens.
- Eines Multimèdia, càmeres de vídeo, altaveus i micròfon son alguns del elements bàsics que ens poden ajudar a fer una aprenentatge més actiu, fomentant els xats, les videoconferències, el treball en grup, el compartir, i poder interactuar amb altres centres educatius per compartir vivències, o fomentar el diàleg o col·loqui.
Alguns recursos / Aplicacions TICs per infantil
- Bee Bot, es un petit robot que ens permet poder integrar dins de les nostres sessions d’aprenentatge per poder treballar aspectes com la lateralitat, el raonament, lògic, ...
- Leo con Grin, es aplicació per tauleta que en pot ajudar a iniciar els nens a la lectura, conté diferents jocs interactius que ens permeten aprendre a llegir paraules, a l’ús de síl·labes, ....
- Loopimal, aplicació que ens permet introduir els mñes petits en el món de la música, ritmes, ..
- FunnyPets, aplicació per aprendre d’una manera fàcil paraules en diferents idiomes associant amb imatges.